You'll never walk alone!

A legsikeresebb angol klubról szurkolóknak, ellenlábasoknak, és mindenkinek, akit érdekel a Premier League.

Már Facebookon is!

2010.07.10. 20:28 Scouser

Szomszédok 1. rész - Olajország büszkesége

Habár lelkünk még mindig Dél-Afrika stadionjait járja, és testünk többi része sem jut messzebb egy vízpartnál, de szellemünk is legfeljebb csak az Anfield gyepszőnyegéig merészkedik, azért nem árt, ha vigyázó szemünket olykor-olykor a szomszéd vígan zöldellő pázsitjára vetjük.

Tegyük fel, hogy a lehető legkényelmesebb pozícióban olvassuk végig ezt a bejegyzést. Komfortérzetünk az egekben: az idő csodálatos, a gép halkan duruzsol. Mégis, valami roppant kellemetlen, már-már fájdalomhoz közeli érzés birizgálja agyunk. Valami idegesítő, kis vörös kelés a tér-idő harmonikus hálóján: pofátlanság, Manchester City a neved.

Köztudott, hogy a foci sem szól másról, mint pénzről, ám van úgy, hogy ennek foka elér egy olyan, úgynevezett abramovicsi magasságot, amikor minden józan, labdarúgást kedvelő felkiált, hogy "ezt talán már nem kéne barátocskám. Vagy ha igen, akkor az én klubommal tegyétek." Ha most City-drukker lennék, természetesen úgy gondolnám, hogy elérkezett az igéret földje, s fejemben egy sivítva felbukkanó, JACKPOT-jelzést villantó nyerőgép képe jelenne meg. Leszólnám az irigységtől pukkadozó tiltakozókat, s vígan fújnám vuvuzelám énekelném csapatom himnuszát.

Azonban a ló túloldaláról szemlélve cseppet sem ilyen eufórikus a látvány. Mi is történik itt? Adott egy 118 éves múlttal rendelkező klub, Anglia legsikeresebb klubja, amit egy feltörekvő pisis igencsak szorongat. Mondhatnánk, hogy Life's cruel és okosan bólogatva magyaráznánk, az erősebb kutya baszik. Ám valahogy sántítana itt valami. Ha ilyen egyszerű lenne a foci, talán csak a tőzsdéken találkoznánk vele, s egy-egy hír erejéig megemlékezne róla a gazdasági rovat. És hogy hogy jön ez ide? Itt kereshetjük a magyarázatát annak, hogy miért utálja oly sok ember a Chelsea-t és a City-t.

Yaya Touré heti 180 000 fontért fog új klubjában játszani. Úgy látszik Yaya Touré megkötötte élete üzletét, úgy látszik Yaya Touré élete végéig sportkocsikkal fog furikázni. Igen. De várjunk csak, mit is jelent ez a szám? Yaya Touré gondolkozott, Yaya Touré számolgatott, és Yaya Touré végül azt mondta: 180 000 font kell nekem hetente, hogy felvegyem a világoskék mezt. Yaya Touré ezek után vajon 180 000 fontot, vagy 180 000 fontot és egy világoskék mezt fog látni? Egyértelmű: Yaya Touré egy vagonnyi pénzt fog látni, de semmi többet. Yaya Touré 180 000 fontja magában foglalja a sajtónyilatkozatokat, melyek majd új klubjáról fognak áradozni, és Yaya Touré valóra vált álmáról. Szépek lesznek, szép papíron, szép betűkkel. Csak roppant hamisak. Yaya Tourénak 180 000 fontot kell adni hetente, hogy úgy gondolja, ő ott akar játszani. Ez az az összeg, amiért bármilyen gondolatot meg lehet vásárolni. Yaya Touré nem döntött rosszul. Yaya Tourét és a City-t meg lehet érteni. De szeretni sohasem.

Amikor már a tévé előtt ülve, meccset nézve is pénzszagot érez a rajongó, akkor elfogja valami hányinger: én nem ezért ülök ide minden héten. Hümmögve elfogadja, hogy szeretett csapatának szeretett játékosa jogosan keres sok pénzt: durván húsz év aktív játékért tönkreteszi testét, - s ahogy az akár nagy cégek fontos állásainál lenni szokott - a pénz többi, igencsak tetemes részével pedig a felelősséget fizetik meg.

Egy játékos élet és halál ura gazdaságilag: vajon mennyibe fájhatott Kyrgiakos elcsúszása Lyonban? Vajon mennyit ért Kelly elrontott belépője a mérkőzés hazai párján? Ha Reina kifogja Rooney tizenegyesét, hány fonttal lenne gazdagabb most a Liverpool? Ezt a felelősséget, és saját maguk idézőjeles halálraítélését fizetjük meg. Kérdés, hogy jogos-ez az összeg? A kereslet azt mutatja, igen.

 

De a szemünkbe hazudik, aki szerint ez 180 000 fontot ér hetente. Aki ilyen világot épít, azt meg kell vetni, le kell köpni. Mert abnormális és őrült az, aki ehhez a kóros lázálomhoz asszisztál.

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ynwa.blog.hu/api/trackback/id/tr302143427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzzzzz 2010.07.11. 19:43:52

igaz
(rövidre fogtam :D)

danesdzsu2 2010.08.18. 13:44:31

"Adott egy 118 éves múlttal rendelkező klub, Anglia legsikeresebb klubja, amit egy feltörekvő pisis igencsak szorongat."

A feltörekvő pisis 130 éves klub pillanatnyilag.

Scouser 2010.08.18. 14:24:45

Az alapvető kérdés az, hogy 130 év alatt mit sikerült elérni? A City 130 éve a United árnyékában él, az örök második manchesteri csapatként. Címek tekintetében igencsak pisisek.

danesdzsu2 2010.08.18. 14:35:42

@Scouser: Lehet, hogy azért, mert anno nem szálltak be a ebbe az undorító "játékosvásárlás", meg "marketingeljük a klubot" marhaságba. Hanem egy komoly, régi klubhoz méltóan viselkedtek, szemben egynéhány 1890 után alapított kis pisissel.

Ha érted, mire gondolok:)

Scouser 2010.08.18. 15:10:41

Az, hogy egy csapat egyben franchise-zá is váljék viszonylag új jelenség a fociban.

Ugyanakkor sajnos a foci is egy olyan galád játék, amit különösen ilyen magasságokban, eredményre játszanak. A több milliós játékosok pedig csak nemrég jelentek meg az angol piacon, a PL indulásakor 10 és 20 közt volt a külföldi focisták száma. Amit mondani akarok az az, hogy a City maximum a kék mezére és a stadionjára lehet büszke, ellentétben egy United-del, vagy Liverpool-lal.

Ja és persze, hogy úgy viselkedtek, mint egy nagymúltú, régi klub. Tán azért, mert nem volt pénzük. A City pálfordulása érdekes módon az arabok érkezésével egyidőben történt, úgy, hogy mára élharcosává vált a pénzszórásnak. Ne kardoskodj emellett, mert az elmúlt három évben a citeh pont ezt az általad régi klubhoz méltó viselkedésnek nevezett dolgot hugyozta le a trambulinról.

És nem hiszem, hogy a 80-as évek végéig oly sokat marketingelték volna a Liverpoolt, mégis szitává verték Európát. A ManU jelenlegi pozíciója is a 90-es évek Fergie-korszakának köszönhető, ami persze magával vonzotta a pénzt is. De az anyagi haszon itt is csak okozat volt.

danesdzsu2 2010.08.20. 08:28:14

@Scouser: Nem érted:(
Több millió fontos játékosok? Annak idején egy 150 fontos heti fizetés miatt ugyanez a szöveg ment:csak a pénz számít ezeknek, hol maradnak a régi értékek, stb.

Ugyanez a siránkozást előadja időnként valamelyik klub szimpatizánsa, érdekes módon mindig olyané, amelyik éppen távolodni látszik a zsírosbödöntől. Mert a Pool ugye visszafogott úrilány módjára viselkedett a játékospiacon az utóbbi 10 évben:)

Scouser 2010.08.20. 10:21:56

szerintem olvasd el újra a cikkemet. A Cityvel alapvetően nem az a baj, hogy sokat költ. Persze, hogy irigy rá mindenki, hisz megvehetnek mindenkit. De ezen túljutva az a probléma, hogy a foci világában a pénzek mégiscsak úgy emelkedtek, mint akár a kenyér ára: szépen fokozatosan. Majd egyszer csak jött a City, és nem azt mondta, hogy akkor 5 helyett 6, hanem 5 helyett 500.

danesdzsu2 2010.08.20. 12:02:00

@Scouser: Elolvastam. Ugyanez a siránkozás ment a profizmus bevezetésekor, és az első átigazolásokkor. Mindegyik nagyobb változás volt, mint a City megjelenése. Arról nem is beszélve, hogy a City így se igen jut be a top four-ba, azaz nem fogja felborítani a régi status quo-t. Ha borul, az nem a City, hanem a Liverpool miatt lesz.

Én se siránkoztam, amikor egyszerre vitték el a Spurs csatársorát, csak, mert megtehették, és a Spurs nem tehetett ellene semmit. És tőled sem olvastam posztokat a foci elanyagiasodásának veszélyeiről. Lehet, hogy azért, mert ott a Liverpool az erősebb oldalon volt?

Scouser 2010.08.20. 13:13:02

@danesdzsu2: azért gondolom nem ujjongtál, mikor lerabolták a Spurs-t.:)
A Liverpool megítélése talán annyiban árnyalandó, hogy elég egy kétarcú klubról van szó: habár mindig a top four körül legyeskedett, nemegyszer a csodának volt köszönhető, hogy bent maradt. A Bl-győzelem sem volt egyéb, mint egy fanatikus keret szerencse-sorozata (persze itt is igaz a mondás, segíts magadon, az Isten is megsegít), vagy említhetem a 08/09-es szezont. Abban az évben a Liverpool kivételesen szerencsés találkozók tömkelegét produkálta. Azért mondom el mindezt, mert az ugyan igaz, hogy a Pool többet költhetett egy átlagos PL klubnál, a top three-hez képest így is le volt maradva. Arról nem is beszélve, hogy csalóka a megvett és eladott játékosok számából kiindulni, mivel mi sem volt jellemzőbb Rafára, mint hogy borzasztóan középszerű játékosokból próbált sokat venni, majd bukásuk után eladni.

Teljes rálátásom persze nekem sincs a pénzforgalmukra, de egyfelől olcsó játékosokról, másfelől borzasztó mismanagementről beszélhetünk a Liverpool esetén.

Ja és ne feledjük, hogy a fene nagy idézőjeles költekezés hova vezetett: 350 millió font adósság = 117,25 milliárd forint

danesdzsu2 2010.08.20. 17:24:54

@Scouser: Ne aggódj az adósság miatt, a kínai kommunista párt majd kicsengeti:)

Nem örültem lerablásnak, de elhiheted, nagyon szórakoztatóak voltak fél évvel későbbi események, és az, hogy Berbát azóta is gyűlölik manchesteriek:)

Rafa szarul igazolt? Ez van. A City most minden gond nélkül megteheti, hogy szarul igazol. A Liverpoolnak kényelmetlen. Egy középcsapat meg belebukik. Ha jól megnézed, BEK győztest is találsz valahol a 3-4 osztály környékén. A múlt ennyit ér.:)

A pénz meg nem minden. Hogy más ne mondjak, Arshavin többet keresett volna nálunk, és többet is adtunk volna érte, mint az Arsenal. Mégsem nálunk játszik. Nem mintha bánnám:) És nem kevés ilyen játékos van.

Scouser 2010.08.20. 18:11:01

Amúgy ja, jönnek a komcsik aztán rendet tesznek!:) Egy kicsit félek tőle, hogy esetleg ugyanilyen szörnnyé változtatják a klubot, de a sárgák talán kicsit hidegvérűbb üzletemberek, mint arab kollégáik.
süti beállítások módosítása