You'll never walk alone!

A legsikeresebb angol klubról szurkolóknak, ellenlábasoknak, és mindenkinek, akit érdekel a Premier League.

Már Facebookon is!

2010.05.15. 10:33 Scouser

Játszottak még - A Liverpool keretének munkája 2009/2010-ben 1. rész

Érdekes kettőssége ez a Liverpool szezonjának. A csapatként borzalmasan teljesítő gárda egyes tagjai igenis fantasztikus munkát végeztek, s méltatlanul megyünk el ezen egyéni sikerek mellett. A most következő elemzés megpróbál emléket állítani nekik, de nem szeretne elmenni szó nélkül a hiányosságok mellett sem.

A Ianus-arcú védelem

Az első félév gyakorlatilag nem szólt másról, mint a tavaly oly biztos védelmi sor folyamatos megingásairól. Hogy hol is látszik ez? Vegyük például a harmincöt bekapott gólt, a tizenegy vereséget, a hosszabbításban elvesztett mérkőzéseket. Figyelembe véve, hogy tavaly összesen kétszer kapott ki a csapat, s mindkettő idegenben elszenvedett vereség volt, az adat több mint sokkoló. 2008-2009-ben huszonhét kapott gól mellé hetvenhetet lőtt a Liverpool, a legjobb gólkülönbséget(+50) elérve a ligában. Mondhatnánk, hogy Benitez elcserélte a tavalyi tizenegy döntetlent vereségekre...

Pepe Reina - 10/10

a Liverpool szurkolók által az "Év játékosának" választva, Golden gloves díj Petr Cech-el megosztva, 18 gólnélküli meccséért.

Egyértelműen a keret legjobbja, az abszolút megingathatatlan, örök bizakodó, s az egyetlen biztos pontja annak. Nem emlékszem egyetlen rossz mozdulatára, egyetlen kínosan bekapott góljára, vagy bármilyen unfair mozdulatára. Kősziklaként vigyázta a Liverpool kapuját, megingathatatlansága nem egy találkozót mentett meg, sőt, megkockáztatom, több pontot szerzett, mint a támadószekció együttvéve. Szerződését meghosszabbította, így még sokáig számíthatunk a spanyol kapus szolgálataira. Taps, taps!

Jamie Carragher - 5/10

Egészen december környékéig nem volt egy értékelhető megmozdulása sem. Pontosabban volt, de attól leginkább elsírta volna magát az egyszeri szurker. A második félévre sokat javult teljesítménye, s itt, év végén már a jó öreg Carragher köszönt vissza magabiztos becsúszásaival. Fontos megemlíteni, hogy Fabio Capello újra nevezte előzetes harminc fős keretébe, s elképzelhető, a visszavonult válogatott játékos újra pályára léphet Anglia színeiben.

Daniel Agger - 8/10

Idén végre stabil kezdővé léphetett elő a kőkemény dán játékos, aki talán a védelem egyetlen, relatíve kiegyensúlyozott tagja volt. A kényszerűségből játszott leftback szerepét csodálatos gyorsasággal sajátította el, Benfica elleni sarkazása pedig örökké megmarad a kollektív emlékezetben. 

Sotirios Kyrgiakos - 4/10

Valójában négy pontját a februártól májusig tartó időben szerezte, addigi munkája valahol az értékelhetetlen és a hányadék között tanyázott. Megyekettőhöz szokott mackós tempójával ordenáré gólokat kapott a Liverpool, a szurkolók gyomra összerázkódott minden labdaérintésénél. Aztán valami történt, - teher alatt nő a pálma, mondják - és a görög egyszerre egész használható játékos lett. Benitez rájöhetett, hogy Kyrgiakos rémesen nem ért a bonyolultabb felszabadításokhoz, és lőn csoda: a védő parasztian egyszerű felszabadításai nem egyszer életmentőnek bizonyultak. Nem cicomázta túl, durr, amerre nézett épp. Kreativitása egy éti csigáéval egyenlő, de a kapu elől eredményesen kapkodta kifelé a labdákat. Tartaléknak tökéletes, kezdőnek harmatos.

Emíliano Insua - 8/10

Most nyílván többen meghökkenten nézik a pontszámot, de bármit is mondanak, a 21 éves argentín igenis megérdemli értékelését. Hatalmas teher nehezedett a tapasztalatlan balbekk hátára, aki egy csapásra lett a Liverpool védősorának sztenderd tagja. Fabio Aurelio sérülés-dömpingje Insuát csere nélküli kezdővé tette, ami - lássuk be - roppant nehéz feladat volt. Szinte az egyetlen kerettagként küzdötte végig az évet, aki nem tudott pihenni, és jelenlegi sérülése valószínűsíthetően ennek az eredménye. Nemegyszer bizonytalankodott, hibázott, de ugyanakkor irgalmatlan nagy munkát végzett. Hatalmas tapsot a fiatal tehetségnek! Mert potenciál van benne.

Glen Johnson - 7/10

A Liverpool izgága jobb oldali védője egészen biztosan rajta lesz Rafa Benitez "Top 5 vásárlásom" listáján. A támadásokat kreatívan segítő játékos akár a középpályán is helyet kaphatna, ha lenne cseréje eredeti posztján. A védelemben hajlandó volt könnyelműsködni, de év végére levetkőzte bizonytalankodásait. Ő is nagy jövő előtt áll, és külön öröm, hogy egy angol játékosról van szó.

 

Akik gyakorlatilag értékelhetetlen teljesítményt nyújtottak: Martin Skrtel, Fabio Aurelio, Philipp Degen.

Akikre érdemes lesz figyelni jövőre: Ayala, Kelly

 A második rész a középpályát fogja részletesen tárgyalni, s végül, egy külön poszt fog szólni a támadószekcióról.

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ynwa.blog.hu/api/trackback/id/tr822004663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzzzzz 2010.05.15. 19:04:25

egyáltalán nem értek egyet :D

dzzzzz 2010.05.15. 20:02:14

Én Agger-t nagyon bizonytalannak éreztem szinte egész évben, max 5-öt adnék neki, Kyrgiakos a szezon eleji meccseken meg az Atlético elleni idegenbeli meccsen szerintem remek volt, inkább neki adnék 8-at. Ínsua elment, azzal nem vitatkoznék annyira, mondjuk 7. Johnson a szezon elején nagyon jó volt, de az utóbbi időkben nem valami meggyőző, nem hiszem hogy bent a top 5 átigazolásában Rafa-nak (ha az árát is nézzük). Skrtel meg kevés meccset játszott, azokon is általában rossz volt, de volt 1-2 meccse amin tökéletes teljesítményt nyújtott. Nekem bíztatóbb volt mint Agger teljesítménye.

Scouser 2010.05.15. 21:57:55

Kyrgiakos-szal az az alapvető bajom, hogy a csávó kőbuta, ami egy sima bajnokságban nem vészes egy középső védőtől, de a PL-ben bizony gáz. Nézd meg a Fulham ellen bekapott egyik találatot, vagy hogy mit kaptunk a Lyontól idegenben. Mondom, semmi baj azzal, hogy ő legyen a tartalék-védőnk, csak az már problémás, ha hosszútávon függünk tőle.
Johnson baromi komoly sérülésből épült fel, ugye ő kiesett a Villa elleni meccsen, és valamikor tavasz közepén tért vissza, ez sem tett neki jót. A 18 milla egy része most valszeg a Pompey-hajóval együtt süllyedne el, visszanézve ez volt az egyetlen esély, hogy bármit is kiszedjünk abból a csapatból Másrészt kényszerhelyzet volt az az igazolás.
Aggernek kb ez volt az első szezonja, amit úgyahogy végig tudott játszani, én látom benne a fantáziát. Többet játszott a második félévben, és ezalatt jelentősen visszaesett a bekapott gólok száma.

FairyHarry 2010.05.17. 10:48:53

Insua 8, Kirjakosz 4, Johnson 7.......... én nem tudom te melyik csapatot nézted idén.

ynwa blog: 1/10

Scouser 2010.05.17. 12:59:31

Az egyet nem értés joga a tiéd, sőt, örömmel veszem, ha valaki megosztja kritikáját/észrevételeit. Ellenben a fikázással nem tudok mit kezdeni.

FairyHarry 2010.05.17. 16:01:37

egy szóval sem fikáztam, csak osztályoztam én is

tisztelem és becsülöm, hogy ilyen lelkesen és ilyen mennyiségben írsz szeretett csapatunkról, szerintem a stílusod is elfogadható. pusztán a tartalommal vannak problémáim, de ezt már korábban is megemlítettem. kicsit túl sokat engedsz meg magadnak Benitezzel és egyes játékosokkal (főleg Lucas-szal) kapcsolatban.
ezek az osztályzatok meg kifejezetten nevetségesek: Insua nagyon jól indult, de pechjére 21 évesen gyakorlatilag egész szezonra egyedül maradt a bal szélen - januára-februárra nagyon le is romlott a teljesítménye, max. egy 6-os, de csak a bizalom miatt, amit megadok neki: Kirjakosz szenzációs igazolás volt ennyi pénzért, szerencsétlen bemutatkozása után egyre jobb, sőt, tavaszra alapember lett, sokkal stabilabb lett vele a védelmünk, konstruktivitásban pedig egyáltalán nem rosszabb Carraghernél, sőt....és akkor gólveszélyes érkezéseiről még nem is beszéltünk: simán 8-as; Johnsonról pedig korábban már leírtam a véleményemet, az ára és a nagy elvárások miatt sima 5-ös.

Scouser 2010.05.17. 17:23:51

Én Insuát azért osztályoztam 8-asra, mert - ahogy te is kiemelted - 21 évesen egész kultúráltan elvitte a a balbekk tisztét teljesen egyedül. Egészen tavasz végéig még csak opciónk se volt erre a posztra, ő mégis kibírta szinte a végéig. Akár összeroppanhatott volna télen is. Természetesen teljesítményét tekintve akkor cseréltem volna le Aureliora, amikor lehet.

Kirgyakos: nálam ősszel alaposan elásta magát, és utána nagyon nehezen tornázta fel magát a szememben.

Johnson: sérülés október végén, egy kisebb novemberben( mondjuk itt valszeg a szokásos "maradjunkkiabarátságosmeccsből" sérülésről lehetett sző), apróbb sérülések decemberben, december 30-án a Villa ellen, ebből március 13-án tért vissza. Szeptember-októberben nagy formában volt, és év végén is - nem kiemelkedő - de egyenletes teljesítményt nyújtott szvsz. Ilyen sérülések közepette nehéz jó formát nyújtani, téli kihagyása után meg az is csoda, hogy megismeri még a labdát.

Benitezzel szemben sosem tudom eldönteni, hogy épp utáljam, vagy kedveljem: hallatlan nehéz helyzetben kormányzott relatíve jól, ugyanakkor teljesen értelmetlenül elvesztettük Rierát, aki nem kicsit jöhetett volna jól a szezon végén, és emellett nemegyszer fafejül ragaszkodott impotens formációkhoz a pályán. Emellett egész évben nem tudott mit kezdeni Gerrard formán kívüliségével, és véleményem szerint Aquilani sem kapott elég játéklehetőséget.

Lucas-szal az az alapvető bajom, hogy akármennyire is gyűrkőzöm, képtelen vagyok felidézni akár egy kreatív mozdulatát is, márpedig ez egy középpályástól főbenjáró bűn. Ugyanakkor, ahogy azt a középpálya-elemzésben is leírtam, kitartóan harcolta végig minden találkozóját, amit nagyon értékelek tőle. Ebben a lelkesedésben éreztem egy hatalmas adag megfelelni akarást is a szurkolók irányába, de valahogy mindig annyira jó akart lenni, hogy a végén csak még bénább lett. Hatalmas kérdőjel számomra, hogy mit lát benne Benitez.
süti beállítások módosítása